A vízumról

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben Ön moszkvai átszállással repül Minszkbe, akkor orosz tranzit vízum szükséges!

Szükséges iratok

A vízumkérelemhez minden esetben szükséges:
 • Érvényes eredeti útlevél. Az útlevélnek az országból való kilépés dátumához képest még több, mint 90 napig érvényesnek kell lennie, és abban minimum 2 szemközti üres oldalnak kell lennie.
 • Hiánytalanul kitöltött, és a kérelmező által saját kezű aláírásával ellátott vízumkérőlap. Fontos, hogy a 2 oldalból álló vízumkérdőív kinyomtatása 1 lapra történjen (kétoldalas formában)!
 • Biztosítási kötvény másolata
 • A kérelmező saját kezű aláírásával ellátott meghatalmazása (honlapukról letölthető)
 • 1 db színes, hivatalos, fényképész által készített igazolványkép*
Ezen kívül  a kérelmezett vízum típuától függően szükséges: meghívólevél/hivatalos szállodai visszaigazolás/egyéb dokumentumok.

 


*Az igazolványképre vonatkozó követelmények:
 • fénykép mérete: 3,5 х 4,5 cm, színes;
 • teljes szembenézeti arckép;
 • a háttér egynemű világos legyen;
 • magas szintű élesség;
 • ráncok és festék/tinta nyomok nélkül;
 • a megfelelő fényképen a fej a fotó 70-80%-át tölti ki (a fejméret 3,5 cm az álltól a fejcsúcsig)
 • 6 hónapnál nem régebben készült fénykép.

FONTOS! A konzulátuson csak a fenti követelményeknek megfelelő fotókat fogadják el!

 

Letölthető nyomtatványok

Belarusz vízumigénylő adatlap

Belarusz vízumigénylő meghatalmazás

 

Árak és ügyintézési idő

Normál / Tranzit vízum (B) /1, 2, többszöri 25 000 Ft
Sürgős / Tranzit vízum (B) /1, 2, többszöri 55 000 Ft
Normál / Rövid (legfeljebb 90 napos) tartózkodásra 23 000 Ft
Sürgős / Rövid (legfeljebb 90 napos) tartózkodásra 55 000 Ft

Az ügyintézési idő normál ügyintézés esetén 5 munkanap, sürgősségi ügyintézéssel 2 munkanap.

Amennyiben meghívólevélre is szükség van a vízumhoz, annak külön díja van.

A vízum típusai

Rövid idejű (maximum 30 napos) tartózkodásra jogosító vízum igénylése (magán-és üzleti vízum)

Az EU tagállamok állampolgárai (azaz a magyar állampolgárok is) és sok más állam állampolgárai hagyományos útlevéllel 30 napos időtartamra meghívólevél nélkül igényelhetik a belarusz vízumot (kizárólag magán ill. üzleti utazás céljából). Az egyetlen követelmény ezzel kapcsolatosan, hogy a vízumkérő űrlapon fel kell tüntetni annak a személynek a nevét és pontos címét, akihez utazik (magán vízum esetében) illetve a fogadó cég nevét és pontos címét (üzleti vízum esetében). Üzleti vízum esetében fel kell tüntetni a szállást is.

Rövid idejű (maximum 30 napos) tartózkodásra jogosító turista vízum
 • 10 napot nem meghaladó látogatáshoz nem szükséges meghívólevél, hanem elegendő felmutatni a papírt a szállásfoglalásról.
 • 10 napot meghaladó látogatáshoz szükséges egy belarusz utazási iroda vagy szervezet eredeti kérelme (bizonyos esetben a másolat is elegendő).
Szolgálati (üzleti) vízum

A szolgálati vízum 31-től 90 napos kinttartozkódásra jogosít, megszerzéséhez a külföldi állampolgár fel kell, hogy mutasson egy meghívólevelet egy a Belarusz Köztársaság területén hivatalosan bejegyzett jogi személytől. A meghívólevél a meghívó fél fejléces papírján íródjon, és tartalmaznia kell a látogató nevét, személyes adatait, útlevelének adatait ill. a látogatás célját és időtartamát. A meghívólevelet a meghívó szervezet cégszerűen írja alá és lássa el pecséttel. A hatóságok a telefaxon érkezett meghívókat is elfogadják. Többszöri beutazásra szóló szolgálati (üzleti) vízum szerezhető be, az előírt dokumentumok bemutatása mellett (kérelem, meghívólevél, útlevél másolata).

Magáncélú vízum 30 napnál hosszabb tartózkodásra

beszerzéséhez a külföldi állampolgár fel kell mutasson egy meghívót, melyet a Belarusz Köztársaság egy lakosának kérésére a helyi útlevél- és vízumhivatal állít ki. Ebben az esetben a meghívólevél eredetijét kell bevinni a nagykövetségre [konzulátusra]. Telefaxon küldött másolatokat nem fogadnak el. Többszöri beutazásra szóló magáncélú vízumot a többszöri beutazásra szóló meghívó eredetijének felmutatása mellett lehet beszerezni.

Tranzit vízum

A tranzit vízum kiadásának alapja lehet azon országba való beutazáshoz szükséges érvényes vízum, amelybe a kérelmező a Belarusz Köztársaság területén keresztül utazik.(a belarusz vízum a célország által kiadott vízum időtartalmához igazodik, amely nem lehet több 1 évnél)

Amennyiben a célországba való utazáshoz nem szükséges vízummal rendelkezni, úgy a tranzit vízum kiadásának más alapja is lehet, többek között már meglévő vonatjegy, repülőjegy, buszjegy bemutatása vagy azok foglalásáról szóló igazolás.

Csoportos vízum 5 fő felett

Csoportos vízum igénylése esetében egy valakit ki kell nevezni csoportvezetőnek. Ebben az esetben a vízumot nem ragasztják be az útlevélbe. Fontos, hogy a csoport minden tagjának együtt kell átlépnie a határt be-és kiutazáskor is! Szükséges beadni az útlevelet + a kitöltött vízumkérdőívet + meghatalmazást + 1 fényképet + bizonyos esetekben meghívólevelet.

Egyéb tudnivalók

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy a Belarusz Köztársaságba érkező külföldi állampolgárok kötelesek regisztráltatni magukat a regisztrációs szerveknél (a Belarusz Köztársaság Külügyminisztériuma, a Belarusz Köztársaság Belügyminisztériuma alá tartozó szerv, szálloda) a beutazás szabályai és törvénye szerint, amennyiben a törvény 22. cikke azt másként nem szabályozza.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben Ön moszkvai átszállással repül Minszkbe, akkor orosz tranzit vízum szükséges!

A vízumkérő lapokat és meghatalmazásokat mindenkinek saját kézzel kell kitöltenie, aláírásoknak meg kell egyezniük.

 

Ünnepnapok:

Március 8

Április 20,21

Május 1,9, 14

Július 3

November 7

December 25

Január 1,7