A vízumról

Nem szükséges vízumot igényelni abban az esetben, ha az úticél “Augusztovi csatorna” turisztikai részei, ill. a Belavezsszkaja Puscsa Nemzeti Park területe.

Belaruszia 5 napra szóló vízummentes  beutazást vezet be, azon állampolgárok részére, akik repülőgéppel érkeznek a Belarusz Köztársaság területére.

A belarusz vízum egyszeri, kétszeri vagy többszöri beutazásra jogosít, melyet a rajta feltüntetett időpontig lehet felhasználni.

Kérjük, vízumigénylés előtt érdeklődjön az aktuális vízumkövetelményekről!

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben Ön moszkvai átszállással repül Minszkbe, akkor orosz tranzit vízum szükséges!

Szükséges iratok

A vízumkérelemhez minden esetben szükséges:
 • Érvényes eredeti útlevél. Az útlevélnek az országból való kilépés dátumához képest még több, mint 90 napig érvényesnek kell lennie, és abban minimum 2 szemközti üres oldalnak kell lennie.
 • Hiánytalanul kitöltött, és a kérelmező által saját kezű aláírásával ellátott vízumkérőlap. Fontos, hogy a 2 oldalból álló vízumkérdőív kinyomtatása 1 lapra történjen (kétoldalas formában)!
 • Biztosítási kötvény másolata
 • A kérelmező saját kezű aláírásával ellátott meghatalmazása (honlapukról letölthető)
 • 1 db színes, hivatalos, fényképész által készített igazolványkép*
Ezen kívül  a kérelmezett vízum típuától függően szükséges: meghívólevél/hivatalos szállodai visszaigazolás/egyéb dokumentumok.

 


*Az igazolványképre vonatkozó követelmények:
 • fénykép mérete: 3,5 х 4,5 cm, színes;
 • teljes szembenézeti arckép;
 • a háttér egynemű világos legyen;
 • magas szintű élesség;
 • ráncok és festék/tinta nyomok nélkül;
 • a megfelelő fényképen a fej a fotó 70-80%-át tölti ki (a fejméret 3,5 cm az álltól a fejcsúcsig)
 • 6 hónapnál nem régebben készült fénykép.

FONTOS! A konzulátuson csak a fenti követelményeknek megfelelő fotókat fogadják el!

 

Letölthető nyomtatványok

Belarusz vízumigénylő adatlap

Belarusz vízumigénylő meghatalmazás

 

Árak és ügyintézési idő

Az ügyintézési idő normál ügyintézés esetén 5 munkanap, sürgősségi ügyintézéssel 2 munkanap.

Vízum típusaBelépések számaNormál vízumdíjSürgősségi vízumdíj
Tranzit vízumegyszeri, kétszeri, többszöri60 EUR120 EUR
Rövid (legfeljebb 90 napos) tartózkodásra szóló vízumegyszeri, kétszeri, többszöri60 EUR120 EUR
Hosszabb tartózkodásra szóló vízumtöbbszöri60 EUR120 EUR
Csoportos vízum10 EUR20 EUR

Irodánk ügyintézési díja:
Egyéni vízum esetében 6 000 Ft/fő, csoportos vízum esetében 3 000 Ft/fő.
Amennyiben meghívólevélre is szükség van a vízumhoz, annak külön díja van.

A vízum típusai

Rövid idejű (maximum 30 napos) tartózkodásra jogosító vízum igénylése (magán-és üzleti vízum)

Az EU tagállamok állampolgárai (azaz a magyar állampolgárok is) és sok más állam állampolgárai hagyományos útlevéllel 30 napos időtartamra meghívólevél nélkül igényelhetik a belarusz vízumot (kizárólag magán ill. üzleti utazás céljából). Az egyetlen követelmény ezzel kapcsolatosan, hogy a vízumkérő űrlapon fel kell tüntetni annak a személynek a nevét és pontos címét, akihez utazik (magán vízum esetében) illetve a fogadó cég nevét és pontos címét (üzleti vízum esetében). Üzleti vízum esetében fel kell tüntetni a szállást is.

Rövid idejű (maximum 30 napos) tartózkodásra jogosító turista vízum
 • 10 napot nem meghaladó látogatáshoz nem szükséges meghívólevél, hanem elegendő felmutatni a papírt a szállásfoglalásról.
 • 10 napot meghaladó látogatáshoz szükséges egy belarusz utazási iroda vagy szervezet eredeti kérelme (bizonyos esetben a másolat is elegendő).
Szolgálati (üzleti) vízum

A szolgálati vízum 31-től 90 napos kinttartozkódásra jogosít, megszerzéséhez a külföldi állampolgár fel kell, hogy mutasson egy meghívólevelet egy a Belarusz Köztársaság területén hivatalosan bejegyzett jogi személytől. A meghívólevél a meghívó fél fejléces papírján íródjon, és tartalmaznia kell a látogató nevét, személyes adatait, útlevelének adatait ill. a látogatás célját és időtartamát. A meghívólevelet a meghívó szervezet cégszerűen írja alá és lássa el pecséttel. A hatóságok a telefaxon érkezett meghívókat is elfogadják. Többszöri beutazásra szóló szolgálati (üzleti) vízum szerezhető be, az előírt dokumentumok bemutatása mellett (kérelem, meghívólevél, útlevél másolata).

Magáncélú vízum 30 napnál hosszabb tartózkodásra

beszerzéséhez a külföldi állampolgár fel kell mutasson egy meghívót, melyet a Belarusz Köztársaság egy lakosának kérésére a helyi útlevél- és vízumhivatal állít ki. Ebben az esetben a meghívólevél eredetijét kell bevinni a nagykövetségre [konzulátusra]. Telefaxon küldött másolatokat nem fogadnak el. Többszöri beutazásra szóló magáncélú vízumot a többszöri beutazásra szóló meghívó eredetijének felmutatása mellett lehet beszerezni.

Tranzit vízum

A tranzit vízum kiadásának alapja lehet azon országba való beutazáshoz szükséges érvényes vízum, amelybe a kérelmező a Belarusz Köztársaság területén keresztül utazik.(a belarusz vízum a célország által kiadott vízum időtartalmához igazodik, amely nem lehet több 1 évnél)

Amennyiben a célországba való utazáshoz nem szükséges vízummal rendelkezni, úgy a tranzit vízum kiadásának más alapja is lehet, többek között már meglévő vonatjegy, repülőjegy, buszjegy bemutatása vagy azok foglalásáról szóló igazolás.

Csoportos vízum 5 fő felett

Csoportos vízum igénylése esetében egy valakit ki kell nevezni csoportvezetőnek. Ebben az esetben a vízumot nem ragasztják be az útlevélbe. Fontos, hogy a csoport minden tagjának együtt kell átlépnie a határt be-és kiutazáskor is! Szükséges beadni az útlevelet + a kitöltött vízumkérdőívet + meghatalmazást + 1 fényképet + bizonyos esetekben meghívólevelet.

Egyéb tudnivalók

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy a Belarusz Köztársaságba érkező külföldi állampolgárok kötelesek regisztráltatni magukat a regisztrációs szerveknél (a Belarusz Köztársaság Külügyminisztériuma, a Belarusz Köztársaság Belügyminisztériuma alá tartozó szerv, szálloda) a beutazás szabályai és törvénye szerint, amennyiben a törvény 22. cikke azt másként nem szabályozza.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben Ön moszkvai átszállással repül Minszkbe, akkor orosz tranzit vízum szükséges!

A vízumkérő lapokat és meghatalmazásokat mindenkinek saját kézzel kell kitöltenie, aláírásoknak meg kell egyezniük.

 

Ünnepnapok:

Március 8

Április 20,21

Május 1,9, 14

Július 3

November 7

December 25

Január 1,7