Az Indiába beutazó magyar állampolgároknak valamennyi beutazási forma esetén érvényes indiai vízummal kell rendelkezniük. A rövid távú tartózkodást lehetővé tevő vízum (E-turista) érvényességi ideje 30 nap, ami Indiába való egyszeri belépést tesz lehetővé.

A hosszabb távú turista célú tartózkodást a 6 hónapra érvényes indiai turista vízum teszi lehetővé, mellyel egyszeri vagy többszöri belépés lehetséges.

Különös figyelmet érdemes fordítani az Indiába való belépéskor, még a határellenőrzésnél arra, hogy útlevelébe elhelyezésre került-e a beléptető bélyegzőlenyomat. Ennek hiánya a későbbiekben rendkívül megnehezítheti az országból való kilépést, előfordulhat, hogy illegális tartózkodás miatt büntetőeljárás indul a külföldi állampolgár ellen.

A turista vízumigénylés folyamata
  1. Töltse ki a http://indianvisaonline.gov.in/visa/ oldalon található vízumigénylő lapot! Amennyiben segítségre van szüksége, fáradjon be irodánkba és elvégezzük a kitöltést.
  2. Nyomtassa ki a kitöltött vízumkérő lapot, írja alá és hozza be irodánkba a szükséges egyéb dokumentumokkal együtt!
  3. A vízum típusának megfelelő határidő után fáradjon be irodánkba az elkészült vízumért (ügyintézőnkkel pontosan egyeztetik majd)!

A vízum típusai

E-turista vízum

Egyszeri utazásra, legfeljebb 30 napos indiai tartózkodásra jogosít abban az esetben, ha kizárólag pihenésre, városnézésre, rokoni- baráti látogatás céljából utazik Indiába. Indulás előtt maximum 30 nappal igényelhető. A vízum kiállításától kezdve 30 napon belül meg kell kezdeni a beutazást, s a belépéstől számítva maximum 30 napos tartózkodás megengedett.

 

Turisa vízum

A turista vízum legfeljebb hat hónapos időtartamra állítható ki és nem hosszabbítható meg. Az indiai turista vízumot az utazás előtt legalább 7 nappal kell igényelni!

A turista vízum egyszeri belépésre jogosítl. Ha kétszeri belépésre szeretne vízumot igényelni, hozzon magával a menetjegyeket, vagy igazolást az Indiával határos országba történő belépésről.

Üzleti vízum

Az üzleti vízum egyszeri/többszöri belépésre kérhető és három vagy hat hónapos időtartamú tartózkodást engedélyez. Az üzleti vízumot az utazás előtt legalább 10 nappal kell igényelni!

Figyelem! Az üzleti vízum igényléséhez személyesen meg kell jelennie a konzulátuson!

Tanulmányi vízum

A tanulmányok teljes időtartamára kérhető, amennyiben ezt az oktatási intézmény igazolja.

Figyelem! A tanulmányi vízum igényléséhez személyesen meg kell jelennie a konzulátuson!

 

 

A szükséges iratok

E – turista vízumhoz
  • útlevél bescannelve pdf. formátumban
  • 1 db vízumkérdőív
  • kitöltött vízumkérőlap: https://indianvisaonline.gov.in/visa/
  • 1 db színes, fehér hátterű igazolványkép bescannelve jpg. formátumban
  • retúr repülőjegy
  • szállásfoglalás másolata
Turista vízumhoz
  • útlevél
  • 1 db vízumkérdőív
  • 2 db színes igazolványkép (5×5 cm méretű, fehér hátterű igazolványkép)
  • kitöltött vízumkérőlap: https://indianvisaonline.gov.in/visa/
  • retúr repülőjegy
  • a személyi igazolvány másolata
  • lakcímkártya másolata
  • szállásfoglalás másolata
Üzleti vízumhoz
  • útlevél
  • 1 db vízumkérdőív
  • 2 db színes igazolványkép (5×5 cm-es méretű, fehér hátterű igazolványkép)
  • meghívó levél az indiai partnerétől
  • bemutatkozó levél a magyarországi cégtől
  • retúr repülőjegy
  • a személyi igazolvány másolata
Tanulmányi vízumhoz
  • útlevél
  • 1 db vízumkérdőív
  • 3 db színes igazolványkép (5×5 cm-es méretű, fehér hátterű igazolványkép)
  • a felvételt igazoló eredeti dokumentum az indiai oktatási intézménytől
  • megfelelően igazolt
  • repülőjegy
  • a személyi igazolvány másolata

Vízumdíjak

Vízum típusaIdőtartam (érvényességi idő)Vízumdíj
E-turista vízumMaximum 30 nap78 USD (kb.:22 000 Ft)
Turista vízumMaximum 6 hónap, egyszeri, kétszeri belépés26000
Tanulmányi vízumÉrvényes a kurzus idejére, vagy 5 évre39400
Üzleti vízumMaximum 6 hónap39700
Több, mint 6 hónap – maximum 1 év54500
Több, mint 1 év – maximum 5 év84200
Sürgősségi felárHagyományos turista vízum esetében4620

A fenti árak magyar állampolgárok esetében érvényesek, az ár tartalmazza a konzuli illetéket ill. az ügyintézési díjat és az ÁFA–t is.

Azok a külföldiek, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, 2 800 Ft felár ellenében igényelhetnek vízumot. Számukra az ügyintézési idő kb. 15 munkanap.

Egyéb tudnivalók

Ünnepnapok miatti zárva tartás az indiai követségen
1.Republic Day26th JanuaryTuesday
2.National Day of Hungary15th MarchFriday
3.Good Friday25th MarchFriday
4.Birthday of Dr. B.R. Ambedkar14th AprilThursday
5.Mahavir Jayanti20th AprilWednesday
6.Punkosd Day16th MayMonday
7.Buddha Purnima21st MaySaturday
8.Idu’l Fitr6th JulyWednesday
9.Independence Day15th AugustMonday
10.St. Istvan Day20th AugustSaturday
11.Janmashtami25th AugustThursday
12.Id-ul-Zuha (Bakrid)12th SeptemberMonday
13.Mahatma Gandhi’s Birthday2nd OctoberSunday
14.Dussehra  (Vijaya Dashami)11th OctoberTuesday
15.Muharram12th OctoberWednesday
16.Hungarian Revolution Day23rd OctoberSunday
17.Diwali (Deepawali)30th OctoberSunday
18.All Saint’s Day01st NovemberTuesday
19.Guru Nanak’s Birthday14th NovemberMonday
20.Prophet Mohammad’s Birthday (Id-E-Milad)13th DecemberTuesday
21.Christmas Day25th DecemberSunday