Kínába való belépéshez kínai vízum szükséges. A kínai vízum típusairól, a hozzá szükséges dokumentumokról és a vízum díjairól az alábbiakban tájékozódhat.

A vízum típusai

Turista vagy családlátogatás célú vízum (“L”)

A vízumot olyan személy részére állítanak ki, aki turista, családlátogatás, vagy egyéb magán jellegű célból kíván Kínába utazni.

Üzleti vízum (“F”)

Üzleti vízumot olyan személy részére állítanak ki, aki hivatalos látogatásra, tanulmányútra, előadás tartás céljából, üzleti célból, tudományos-technológiai és kulturális csereprogramok keretében, rövid távú felső szintű iskolai tanulmányok folytatása, vagy szakmai gyakorlat végzése céljából látogat kevesebb, mint hat hónap időtartamra Kínába.

Munkavállalói vízum (“Z”)

Munkavállalói vízumot olyan személy részére állítanak ki, aki munkát kíván vállalni Kínában, illetve az illető családtagjai számára. A “Z” vízum egyszeri belépésre jogosít fel, három hónapos időtartamra. A „Z” vízum tulajdonosa köteles Kínában a belépés napjától számított 30 napon belül a helyi közbiztonsági hivatalnál a szükséges helyi formalitásoknak eleget tenni.

Tanulmányi vízum (“X”)

vízumot olyan személy részére állítják ki, aki közép-, illetve felső szintű iskolai tanulmányok folytatása, vagy szakmai gyakorlat végzése céljából látogat Kínába, hat hónapot meghaladó időtartamra. Azoknak a személyeknek, akik tanulmányok, rövid távú, felsőfokú iskolai tanulmányok, vagy szakmai gyakorlat folytatása céljából hat hónapot nem meghaladó időtartamra látogatnak Kínába, üzleti vízumhoz kell folyamodniuk.

Tranzit vízum (“G”)

Olyan személy részére, aki keresztül kíván utazni Kínán.

Csoportos vízum

A csoportos vízumot utazási iroda által szervezett úton résztvevő, legalább 5 fős csoport tagjai igényelhetik, akiknek csoportosan kell beutazniuk Kínába és elhagyniuk az országot.

Egyéb vízumok (kérjük, érdeklődjön munkatársunknál)
 • Tartózkodási vízum
 • Légi- és tengeri flotta személyzetének vízuma
 • Ujságíró vízum
 • Kínai származású, külföldön született gyermekek vízuma

 

A szükséges iratok

Az összes vízumtípus intézéséhez szükséges dokumentumok a következők:

 1. Érvényes és aktuális útlevél. Az útlevél érvényességi idejére vonatkozó követelmény, hogy az a belépés napjától számított hat hónapon belül nem veszítheti el érvényességét. További követelmény, hogy az útlevél legalább egy üres oldalt tartalmazzon.
 2. 1 db kitöltött vízumkérő formanyomtatvány,
 3. 1 db színes igazolványkép (szembe fordulva, világos háttérrel),
 4. Repülőjegy vagy repülőjegy foglalás másolata.

A vízum típusától függően, további iratok benyújtása szükséges, mint:

Üzleti vízum esetén
 1. A meghívó cég vagy fél által kiállított meghívólevél Kínába.
 2. Többszöri beutazásra szóló üzleti („F”) vízum igényléséhez az alább felsorolt követelmények közül legalább az egyiknek eleget kell tenni:
  1. A kérelmezőnek a vízum igényléséhez be kell nyújtania egy, az erre feljogosított kínai hatóság által kiállított vízumértesítő levelet, mely tartalmazza az érvényességet, a belépések számát és a tartózkodás időtartamát.
  2. Ha a kérelmező befektetést hozott létre Kínában, vízumigényléséhez be kell nyújtania kínai kereskedelmi engedélyének eredeti és egy fénymásolt példányát, melyen szerepel a kérelmező neve. (Az eredeti példányt a kérelmező vizsgálat után visszakapja).
  3. Ha a kérelmező olyan magyar cégnél tevékenykedik menedzsment szintű poszton, mely Kínában leányvállalatot működtet, akkor a kérelmezőnek a magyar cég által kiállított vízumkérelmen kívül, a Kínában működő leányvállalattól származó meghívólevelet is mellékelnie kell.
  4. Annak a kérelmezőnek, aki legalább kétszer látogatott Kínába „F” vízummal az utóbbi 12 hónapban, vízumigényléshez be kell nyújtania korábbi vízumának fénymásolatát és a kínai fél által kiállított meghívólevelet.
  5. Ha a kérelmező rendszeresen látogat Kínába, hogy a kínai partnercéggel kötött szerződésben foglaltakat teljesítse, vízumigényléséhez be kell nyújtania a szerződés eredeti és fénymásolt változatát. (Az eredeti példányt a kérelmező vizsgálat után visszakapja).
Munkavállalói vízum esetén
 1. Egy vízumkérelem benyújtásáról szóló értesítés, melyet az erre feljogosított kínai hatóság állít ki, illetve a Kínai Munkaügyi Minisztérium által külföldi állampolgárok részére kiállított munkavállalási engedély, vagy a Kínai Külföldi Szakértő Iroda (China Foreign Expert Bureau) által kiállított külföldi szakértői engedély.
 2. A kísérő családtagok részére szükséges egy vízumkérelem benyújtásáról szóló értesítés, melyet az erre feljogosított kínai hatóság állít ki, vagy a rokoni kapcsolatot igazoló dokumentum bemutatása, mely lehet házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat, stb.
 3. Az egészségügyi vizsgálatról szóló igazolás (Physical Examination Certificate for Foreign Citizen, Visa Application Form (Q2))!
Tanulmányi vízum esetén
 1. Egy Külföldi Diákok Vízumkérő Formanyomtatványa (Foreign Student Visa Application Form, JW201 vagy JW202), melyet az erre feljogosított kínai hatóság állít ki, illetve egy, a tanulmányok folytatását jóváhagyó levél a kínai iskolától (enrollment letter).
 2. Egy évet meghaladó tartózkodás esetén az egészségügyi vizsgálatról szóló igazolás (Physical Examination Certificate for Foreign Citizen, Visa Application Form (Q2))!
Tranzit vízum esetén
 1. A célországba érvényes vízum, illetve a célállomásra kiállított érvényes repülőjegy.
Csoportos vízum esetén
 1. Vízumkérelemről szóló értesítés, melyet a „China Travel Service (CTS)”, a „China International Travel Service (CITS)”, a „China Youth Travel Service (CYTS), vagy a „Chinese National Tourist Bureau” (Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal), vagy bármely kínai tartományi Turisztikai Hivatal kiállíthat.
 2. Kitöltött csoportos vízumkérő formanyomtatvány (Group Tourist Visa Form) három példányban. Ha az utaslistán maradnak üres, ki nem töltött mezők, kérjük, húzzon egy egyenes vonalat a bal felső sarokból a jobb alsó sarokba, kék vagy fekete színű tollal.

Minden vízumtípus esetén érvényes

Külföldi útlevéllel rendelkezők csak magyarországi lakcímkártya és érvényes tartózkodási engedély birtokában igényelhetnek vízumot.

Letölthető nyomtatványok

Kínai vízumigénylő útmutató

Kínai vízumigénylő adatlap

Kínai orvosi igazolás formanyomtatványa

Vízumdíjak

KÍNAI VÍZUM ÜGYINTÉZÉSI IDŐ VÍZUMDÍJ ÜGYINTÉZÉSI DÍJ
Normál (magyar és schengeni állampolgárok) 7 munkanap 19 000 Ft 6 000 Ft
Sürgős (magyar és schengeni állampolgárok) 2-3 munkanap 27 000 Ft 10 000 Ft
Sürgős (magyar és schengeni állampolgárok) 1 munkanap 30 000 Ft 20 000 Ft
USA állampolgároknak: 7 munkanap 41 600 Ft 6 000 Ft
Kanadai állampolgároknak: 7 munkanap 22 500 Ft 6 000 Ft
Orosz állampolgároknak/1x belépés 7 munkanap 15 000 Ft 6 000 Ft
Orosz állampolgároknak/2x belépés 7 munkanap 30 000 Ft 6 000 Ft
Orosz állampolgároknak/tösszöri belépés 7 munkanap 45 000 Ft 6 000 Ft
Egyéb országok/1x belépés 7 munkanap 10 000 Ft 6 000 Ft
Egyéb országok/2x belépés 7 munkanap 15 000 Ft 6 000 Ft
Egyéb országok/fél éves, többszöri belépés 7 munkanap 20 000 Ft 6 000 Ft
Egyéb országok/éves, többszöri belépés 7 munkanap 25 000 Ft 6 000 Ft
Albánia,Belarusz (16 év aluliak), Chile, Pakisztán, Maldív-szigetek 7 munkanap Ingyenes 6 000 Ft

 Egyéb tudnivalók

Általában az egyszeri és kétszeri belépésre feljogosító vízum („L”) érvényessége a kiállítás napjától számítva 90 nap, ami azt jelenti, hogy a vízum tulajdonosának a vízum kiállításának napjától számított 90 napon belül be kell lépnie Kínába; egyszeri belépő vízum esetén egy alkalommal, kétszeri belépő vízum esetén értelemszerűen két alkalommal léphet be ez idő alatt. Ha ezt elmulasztja, vízuma (a 90 nap letelte után) érvénytelenné válik és lejár. A tartózkodás időtartama „L” vízum esetén 30 nap, ami azt jelenti, hogy a vízum tulajdonosa a belépés napjától számítva legfeljebb 30 napig tartózkodhat Kínában.

Bármely személy, aki szellemi fogyatékos, leprában, AIDS-ben, nemi betegségben, fertőző tuberkolózisban, vagy egyéb fertőző betegségben szenved, annak tilos belépnie Kínába.

Tájékoztatás a Sanghajban átszálló utasok részére

Nem szükséges vízumot igényelni azoknak a személynek, akik a célállomás felé követlen Kínán keresztül áthaladó nemzetközi repülőjáraton érvényes helyfoglalással és repülőjeggyel rendelkeznek, illetve 24 órát nem meghaladó ideig tartózkodnak a tranzitban, a repülőtér elhagyása nélkül. Ezen a vízummentesség alól kivételt képeznek az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság állampolgárai.

Nem szükséges kínai vízum beszerzése a Koreai Köztársaság, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Görögország és Magyarországállampolgárainak abban az esetben, ha a sanghaji Pudong vagy Hongqiao repülőtéren keresztül átutazik, rendelkezik érvényes útlevéllel, a végső úticél felé tartó járaton érvényes repülőjeggyel, helyfoglalással, ha szükséges, oda érvényes vízummal, valamint a Sanghajban tartózkodás ideje nem haladja meg a 48 órát.

Hongkongi vízum, tibeti vízum, makaói vízum

Hongkongba történő utazáshoz nem szükséges vízummal rendelkeznie, amennyiben ott tartózkodása nem haladja meg a 30 napot. Amennyiben azonban Hongkongból például Kantonba vagy Sencsenbe kíván átutazni, vízumra lesz szüksége!

Ha Tibetbe kíván látogatást tenni, kérem, vegye fel a kapcsolatot Tibet Autonóm Tartomány Utazási Irodájával és folyamodjon engedélyükhöz, mielőtt a vízumügyintézést megkezdi.

 • Telefon: 0086-891-6834313
 • Fax: 0086-891-6834632

Makaó Különleges Közigazgatási Terület és a külföldi országok közötti átjárhatóságának megkönnyítése érdekében továbbra is vízummentességet élveznek azon külföldi országok és térségek, köztük Magyarország állampolgárai, akik azt megelőzően isvízummentesen utazhattak be Makaóba.

Munkaszüneti napok Kínában 2013-ban

Az alábbi ünnepek alatt a konzulátus zárva tartására kell számítani:

 • április 4 – 6. (Quinming fesztivál)
 • április 29 – május 1. (munka ünnepe)
 • június 10 – 12 (Sárkányhajó fesztivál)
 • szeptember 19 – 21. (őszi ünnep)
 • október 1 – 7. (nemzeti ünnep)